Rob Kaptein

Rob Kaptein heeft er altijd van gedroomd dirigent te worden. Hij begon zijn droom te verwezenlijken toen hij 17 was: delen uit Mozart’s Requiem met het NoordHollands JeugdOrkest. Sindsdien heeft hij veel koren gedirigeerd, ook tijdens zijn studie hoofdvak klarinet aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en natuurlijk zijn studie Koordirectie aan dat zelfde instituut.

Rob Kaptein heeft onder meer uitgevoerd: Johannes Passion (J.S. Bach), Gloria (Vivaldi), The Ways of Zion do Mourn (Handel), delen uit het Requiem (Mozart) en Carmina Burana (Orff), Saint Nicolas Cantata en Simple Symphony (Britten), en A Child of Our Time (Tippett).

Jong als hij is, heeft hij al een bijzondere staat van dienst. Hij heeft drie vaste koren onder zijn hoede, die alle kennis hebben mogen maken met zijn talent en tomeloze energie. Naast de Voorburgse Oratorium Vereniging is Kaptein vaste dirigent van het Delftse kamerkoor Ars Vocalis, en van het Leids kamerkoor Het Zingend Hart. Ook leidt hij de Delftse Muzikanten en Vrienden. Hij werkt als repetitor en docent regelmatig samen met producties van Opera2Day en bij het Nieuwe Mannheim Koor en Orkest.

Rob is afgestudeerd als klarinettist en dirigent aan het Koninklijk Conservatorium. Zijn docenten waren Jos van Veldhoven, Jos Vermunt, Lucas Vis, Kenneth Montgomery, Alex Schillings en Pierre Woudenberg.

Zijn afstudeerwerk in februari 2014 was een totaalervaring rondom het oratorium A Child of Our Time van Michael Tippett (1905 - 1998): een tijdloze boodschap over oorlog, vrijheid, onderdrukking en onze verantwoordelijkheid als individu daarin. Dit evenement op de bijzondere locatie Radio Kootwijk, was de verwezenlijking van een droom: een groot koor en symfonieorkest dirigeren met een stuk dat hem en anderen recht in het hart raakt.