Voorburgse Oratorium Vereniging vanaf 1946

In de winter van 1945-1946 rijpt bij de heer A.A. Maurer het plan voor de oprichting van een zangvereniging in zijn woonplaats Voorburg. Samen met enige bekenden gaat hij 's avonds op pad om leden te werven. Deze actie heeft succes en op vrijdag 26 april 1946 wordt een bijeenkomst gehouden die leidt tot de oprichting van de Voorburgsche Oratorium Vereniging.

De oprichting van dit koor wordt een feit op 14 juni 1946, wanneer zich inmiddels 160 leden hebben aangemeld. Als dirigent wordt Alex Schellevis aangesteld, die - na een aantal proefrepetities - in september 1946 met circa 60 leden het oratorium Paulus van Felix Mendelssohn-Bartholdy in studie neemt. Dit werk wordt echter niet uitgevoerd, aangezien er al spoedig ongenoegen ontstaat over het beleid van de dirigent. Zoals het jaarverslag 1946/1947 vermeldt: "er wordt door ons gezongen, maar niet gestudeerd."

Dit leidt tot ontslag van de dirigent, waarna per januari 1947 Jan Out benoemd wordt, de tweede dirigent van het Residentie Orkest. Met deze nieuwe dirigent en een nieuw werk wordt een nieuwe start gemaakt. Na het eerste concert, op 25 juni 1947, schrijft de Voorburgse Courant: "Ter gelegenheid van het eerste concert der vereniging was een programma gekozen, dat anders was dan over het algemeen bij k