Op vrijdag 20 november j.l. gaf de VOV haar jaarlijkse concert.

Dit jaar stonden werken van Händel en Haydn op het programma. Van Händel was dit The Ways of Zion do Mourn, van Haydn de Nelson Mis.

Händel componeerde dit stuk ter gelegenheid van de begrafenis van Queen Caroline of England, zijn beschermvrouwe en muzikale vriendin. Het werk heeft een grote intensiteit en wisselt klaaglijke en intieme delen af. De toon werd gezet bij binnenkomst van solisten en dirigent, begeleid door slagen op de omfloerste trom, waarna het orkest aansluitend de ouverture inzette. Het koor bracht de muziek op betrokken en expressieve wijze. De solisten, Heleen Koele, Carina Vinke, Léon van Liere en Pieter Hendriks excelleerden in hun grotendeels vierstemmige solopartijen. Het laatste hartverscheurende akkoord bleef lang hangen in de stilte.

Na de pauze volgde de Nelson Mis van Haydn. Deze mis heeft als ondertitel Missa Angustiis, dit betekent mis in bange/moeilijke tijden. Toen dit programma meer dan een jaar geleden werd vastgesteld, kon de VOV niet weten dat het geen toepasselijker werk had kunnen kiezen.

Die gedachte zette extra kracht bij aan dit werk vol contrasten. Donkere fanfares, die worden afgewisseld met blijde delen. Het eindigt in een jubelende finale, als verwijzing naar een hoopvolle toekomst. Een juichend 'Pacem’, vrede als slotakkoord.

Het koor slaagde er goed in de sfeer en de contrasten naar voren te brengen. De solisten, die in vrijwel elk deel in wisselzang met het koor zongen, klonken helder en overtuigend. De instrumentale begeleiding door het Holland Symfonie Orkest en Astrid de Koning op het orgel, was als vanouds van een hoge kwaliteit.

Met dit eerste concert van de VOV, dat ook geheel onder zijn leiding is ingestudeerd, heeft Rob Kaptein als dirigent een prachtige prestatie geleverd. Hij wist koor en orkest te inspireren en mee te nemen in zijn muzikale expressie.